SAXOFOON ONDERHOUD

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van een instrument en bovendien vergroot het uw speelplezier. Daarnaast voorkomt het ergernissen en onnodige reparatiekosten.

Wat gebeurt er tijdens jaarlijks onderhoud?

Bij hout- of klepinstrumenten zoals een saxofoon, klarinet of dwarsfluit is ten eerste de afstelling heel belangrijk. Door gebruik kunnen kleppen open gaan staan en lucht lekken. Ook de veerspanning loopt terug. Wij zorgen ervoor dat de kleppen weer perfect afsluiten en dat de veerspanning weer optimaal is. Dit komt de klank ten goede maar zorgt ook voor meer speelgemak waardoor u als muzikant kunt groeien.  Daarnaast controleren wij de polsters en het kurk of vilt. Vaak vervangen wij hier een en ander omdat deze dingen aan slijtage onderhevig zijn. Assen worden geolied en zo nodig opnieuw gericht. Het materiaal van de body wordt globaal gereinigd (in het geval van hout wordt dit met olie gedaan).  

Koperinstrumenten worden standaard helemaal gedemonteerd en schoongemaakt in onze (ultrasoon-) baden. Met speciale borstels reinigen wij het instrument van binnen en van buiten. Na het schoonspoelen wordt de lak opnieuw behandeld. De ventielen of rotors, schuiven en triggers worden schoongemaakt en opnieuw ingeregeld. Kurk wordt vervangen en indien nodig ook de veren. Alle stempompen worden grondig schoongemaakt en opnieuw in het vet gezet. Na de laatste controle laten we instrument nog eens extra glimmen in de schoongemaakte koffer.

Wat kan ik zelf doen?

Uw instrument droogmaken na het spelen is altijd goed, zo gaat u het afbreken van de lak en het materiaal tegen. Doe dit met een eenvoudig doekje dat niet schuurt. Pas op met fanatiek poetsen. U zou per ongeluk de afstelling van de kleppen kunnen ontregelen of lak weg kunnen poetsen. Koperblazers wordt aangeraden om de stempompen na het spelen wat uit te trekken en dan weg te leggen. Zo wordt voorkomen dat ze (muur-)vast gaan zitten.

Hoe vaak moet een instrument worden onderhouden?

Een vuistregel is dat ieder instrument ieder jaar moet worden nagekeken voor optimaal rendement. Als wij uw instrument inplannen bent het u het doorgaans slechts een dag kwijt. Bovendien verlengt u op deze manier de garantie als u gebruik maakt van ons gratis 7 jaar serviceplan.